Πώς θα διαλέξω τι βάση χρειάζομαι;

Πώς θα διαλέξω τι βάση χρειάζομαι; Πώς θα διαλέξω τι βάση χρειάζομαι; Πώς θα διαλέξω τι βάση χρειάζομαι;

Όλα τα καπέλα αποτελούνται από  δυο μέρη, τη βάση κ το επάνω μέρος της απόληξης τα οποία παραλαμβάνετε έτοιμα συναρμολογημένα, εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το πώς θα διαλέξετε την κατάλληλη βάση για εσάς. (επιστροφή στη σελίδα με τα καπέλα καμινάδας)

Έχω μεταλλική καμινάδα με στρογγυλή διατομή.

Στην περίπτωση που έχουμε καμινάδα:

  • ανοξείδωτη ή γαλβανιζέ
  • λείας ή ελικοειδούς ραφής
  • διπλού ή μονού τοιχώματος
  • εμαγιέ σωλήνα σόμπας
  • ή μια ειδική κατασκευή με στρογγυλή διατομή

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπέλο με στρογγυλό λαιμό, τα οποία διατίθενται με βάσεις για όλες τις διαμέτρους των καμινάδων της αγοράς. Μετράμε τη διατομή και επιλέγουμε την αντίστοιχη βάση υπολογίζοντας ότι

Α) οι αρσενικές βάσεις των καπέλων είναι κατασκευασμένες για να τοποθετούνται εσωτερικά στην καμινάδα, οπότε και ο λαιμός είναι λίγα χιλιοστά μικρότερος από τη σωλήνα.

Β) οι θηλυκές βάσεις των καπέλων είναι κατασκευασμένες για να τοποθετούνται εξωτερικά από την καμινάδα, οπότε και ο λαιμός είναι λίγα χιλιοστά μεγαλύτερος από την καμινάδα. Πχ σε μια καμινάδα διπλού τοιχώματος (με μόνωση) Φ250 σε Φ300, θα χρειαστώ ένα καπέλο Φ300 θηλυκό.

Έχω καμινάδα που εξωτερικά είναι τετράγωνη.

Στην περίπτωση που έχουμε καμινάδα:

  • Κατασκευασμένη από τσιμεντένια στοιχεία
  • Κατασκευασμένη από αμίαντο (ελλενιτ)

Α) Μετρώντας τις εξωτερικές διαστάσεις της καμινάδας, μπορούμε να επιλέξουμε βάση τετράγωνη εξωτερική η οποία κατασκευάζεται σε όλες τις εμπορικές διαστάσεις.  Η τετράγωνη βάση έχει ύψος περιμετρικά 10εκ.

β) Μετρώντας τις εσωτερικές διαστάσεις της καμινάδας, είτε είναι εσωτερικά στρογγυλή είτε τετράγωνη, μπορούμε να επιλέξουμε βάση για καπέλο με πατούρα.

Αυτά παράγονται στις συγκεκριμένες εξής διαστάσεις που αντιστοιχούν σε διαστάσεις καμινάδων.

Διατομή 19εκ ή 19x19 εσωτερική βάση με καπάκι 23x23

Διατομή 24εκ ή 24x24 εσωτερική βάση με καπάκι 28x28

Διατομή 29εκ ή 29x29 εσωτερική βάση με καπάκι 33x33

  • Χτιστή καμινάδα

Στην περίπτωση που καμινάδα μας είναι χτιστή ή είναι επενδυμένη με κάποια πέτρα κ.α. μετράμε την εξωτερική διάσταση της. Οι βάσεις παράγονται σε πολλές τετράγωνες διαστάσεις ή και με ειδική κατασκευή σε ορθογώνια παραλληλόγραμμη διάσταση.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προσθέτετε μισό εκατοστό αέρα στις διαστάσεις που έχετε πάρει, ώστε να είναι σίγουρη η εφαρμογή της εξωτερικής τετράγωνης βάσης. Πχ κάναμε μέτρηση 43  x 50, καλό είναι το καπέλο να ζητηθεί με βάση 43,5 x 50,5